…. ¨Οι γύρω σας – λέτε- σας είναι μακρινοί κι απόξενοι: αυτό θα πει πως ένα πλατύ διάστημα αρχίζει να ξανοίγεται ολόγυρά σας και να σας χωρίζει απ’ αυτούς.

Κι όταν σας φαίνεται απόμακρος ο περίγυρός σας, τότε θα πει πως το διάστημα τούτο είναι απροσμέτρητα πλατύ κι αγγίζει τ’ αστέρια. Χαρείτε το αυτό σας το μέστωμα, όπου κανένας δε μπορεί να σας ακολουθήσει. Φανείτε καλός σε κείνους που μένουν πίσω – σίγουρος για τον εαυτό σας και γαλήνιος απέναντί τους. Μην τους τυρρανάτε με τις αμφιβολίες σας, μην τους τρομάζετε με τους φανατισμούς και τους εθνικισμούς σας: δε θα μπορούσαν να τους καταλάβουν. Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί τους γύρω σε κάτι πιστό και απλό’ η επικοινωνία τούτη δε θ’ αλλάζει, υποχρεωτικά, κάθε που σεις θα μεταμορφωνόσαστε. Αγαπήστε, στο πρόσωπό τους, τη ζωή σε μια μορφή της που σας είναι ξένη. Φανείτε επιεικής στους γερασμένους ανθρώπους που τους τρομάζει η μοναξιά – η μοναξιά που σεις της παραδινόσαστε με τόση εμπιστοσύνη. Προσπαθήστε να μη δίνετε τροφή στο δράμα που είναι αδιάκοπα τεντωμένο ανάμεσά στους γονείς και τα παιδιά – και τσακίζει τη δύναμη των παιδιών, και γονατίζει των γερόντων την αγάπη, που απλώνεται και ζεσταίνεται, ακόμα κι όταν δε μπορεί να καταλάβει. Μην τους γυρεύετε συμβουλές, μην ελπίζετε να σας νιώσουν. Πιστέψτε όμως σε μιάν αγάπη, που έχει διαφυλαχτεί για σας απείραχτη, σαν κληρονομιά’ και να’ σαστε βέβαιος πως, στην αγάπη αυτή μέσα, κλείνεται μια δύναμη και μια ευλογία που θα σας ακολουθούνε όσο μακριά κι αν πάτε!

Θα ‘πρεπε, πρώτα απ’ όλα, να διαλέξετε ένα επάγγελμα που να σας κάνει ανεξάρτητο και να σας παραδώσει ολοκληρωτικά στον εαυτό σας, από κάθε άποψη. Προσμείνετε υπομονετικά, να μάθετε μην η εσώτατη υπόστασή σας νιώθει πως το περίγραμμα του επαγγέλματός σας είναι πολύ στενό γι’ αυτήν. Το νομίζω πολύ δύσκολο το επάγγελμα τούτο, νομίζω πως έχει πάρα πολλές αξιώσεις, πως το βαραίνουν πλήθος συμβατικότητες, και δεν αφήνει καθόλου τόπο για την ανάπτυξη της προσωπικότητας. Όμως η μοναξιά σας – ακόμα κι όταν το κάθε τι γύρω θα σας είναι ξένο και ενάντιο – θα σας γίνει στήριγμα και καταφύγιο, και θα σας δείξει αυτή ποιούς δρόμους θα πάρετε.¨

R.M.Rilke

Advertisements